Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (λγ’) «Ο ταπεινός βυζαντινός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Βουρβουριάς»! Απο την Αρχαιολόγο Ειρήνη Βασιλάκη!

«Ο ταπεινός βυζαντινός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Βουρβουριάς»

Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου Βουρβουριάς
Στην περιοχή του Δαμαριώνα πάνω στην πλαγιά ενός λόφου βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι μονόχωρος, καμαροσκεπής, μικρός σε διαστάσεις, με ημικυκλική αψίδα στην ανατολική πλευρά και τρεις κόγχες στο χώρο του Ιερού. Έχει κατασκευαστεί από αργολιθοδομή και σε σημεία (κόγχη του Ιερού) χρησιμοποιούνται λαξευμένοι λίθοι. Μπροστά από την αψίδα σώζεται τετράγωνη κτιστή Αγία Τράπεζα (εικ. 1 – 2 Η αψίδα του Ιερού στα ανατολικά εξωτερικά) (εικ. 3 Η θύρα εισόδου του ναού στα δυτικά) (εικ. 4 Άποψη του Ιερού εσωτερικά με τη κτιστή Αγία Τράπεζα).

Εικ. 1

Εικ. 2
Ο ναός διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο στο χώρο του Ιερού. Στην κόγχη εικονίζεται η Θεοτόκος δεόμενη με το Χριστό στο στήθος της. Στον ημικύλινδρο υπάρχουν οι ολόσωμες μορφές πέντε Αγίων που απεικονίζονται μετωπικοί. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο και το Μέγα Βασίλειο στο κέντρο, το Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη εκατέρωθεν σταυρού στα βόρεια και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στα νότια. Τέλος, εκτός του ημικυλίνδρου σώζεται τμήμα παράστασης με τον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο (εικ. 5 Οι τοιχογραφίες του Ιερού). 

Εικ 3
Εικ. 4

Εκατέρωθεν της τοιχογραφίας της Παναγίας διατηρείται και κτητορική επιγραφή που μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την αγιογράφηση του ναού. Αναγράφεται το έτος 1310 που μαρτυρεί το χρόνο που έγινε η τοιχογράφηση. Επιπλέον, διατηρείται και το όνομα του δωρητή καθώς και της συζύγου του. Αυτά διαβάζονται ως κυρ Βασίλειος Τζυκαλάς(;) και η συμβία αυτού Τελάζα(;). Το όνομα του ζωγράφου δε μας είναι γνωστό. 

Εικ. 5

Ο ναός είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές στο παρελθόν και τη δεκαετία του ΄60 κατέρρευσε. Σήμερα – με τη φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - είναι αποκατεστημένος σε σημαντικό βαθμό και οι τοιχογραφίες του είναι στερεωμένες. Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου ο ναός πανηγυρίζει και πολλοί φιλέορτοι χριστιανοί με προεξάρχοντα τον ιερέα του Δαμαριώνα π. Μιχαήλ Παραρά παρευρίσκονται στις λατρευτικές εκδηλώσεις για να προσευχηθούν και να τιμήσουν αυτόν το Μέγα αυτοκράτορα και ισαπόστολο στο ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι του μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Τραγαίας.

1 σχόλιο:

  1. Όπως αναφέρει η Αρχαιολόγος η Ιερός Ναός βρίσκεται στην Βουρβουριά την οποία μερικοί θέλουν ή προσπαθούν να την σβήσουν από τον χάρτη της Νάξου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.