Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Διετές πρόγραμμα σπουδών (2018 - 2020) στην Βυζαντινή Μουσική και Παλαιογραφία από τον Δημήτριο Γαλάνη και τον Κυριάκο Τζουραμάνη!


Το Κέντρο Τέχνης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής "Κλείδα", διοργανώνει διετή κύκλο σπουδών στην Βυζαντινή μουσική και την παλαιογραφία της εκκλησιαστικής μουσικής που απευθύνεται σε κατόχους τίτλου σπουδών της Βυζ.Mουσικής (πτυχίο ή δίπλωμα). Τα μαθήματα θα είναι 4ωρα και θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως με τους συμμετέχοντες, το τελευταίο Σ/Κ κάθε μήνα. Θα διδάξουν οι Δημήτριος Γαλάνης και Κυριάκος Τζουραμάνης, ενώ κατά διάρκεια των σπουδών, θα προσκληθούν μουσικολόγοι και ερευνητές να κάνουν ειδικές διαλέξεις.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 (10π.μ-2μ.μ) στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγ.Βαρβάρας Πατρών.
 
(Δηλώσεις συμμετοχής- πληροφορίες στα τηλ: 6974328761 και 6946000699)

Ο πρόεδρος του Δ/Σ
Μιχαήλ Κυδωνιάτης

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Δημήτριος Γαλάνης



 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ενότητα 1η
 
Οι ήχοι της εκκλησιαστικής μουσικής και οι κλάδοι αυτών.  
( Η έννοια του ήχου στις θεωρητικές πραγματείες και τα θεωρητικά συγγράμματα, παραγωγή βάσεων και κλάδοι των ήχων, ιστορική εξέλιξη των ήχων, συστατικά-αναγνωριστικά στοιχεία των ήχων, μορφολογική ανάπτυξη και συστήματα πορείας των ήχων στα διάφορα είδη μελοποιίας, αντιστοιχία των μακάμ της ανατολικής μουσικής με τους κλάδους της εκκλησιαστικής οκτωηχίας.


Ενότητα 2η:

Ζητήματα θεωρίας και πράξης της ψαλτικής τέχνης υπό το φως της παλαιάς σημειογραφίας και των παλαιών θεωρητικών.
(Φθορές, μαρτυρίες των ήχων-μαρτυρίες φθόγγων, χαρακτήρες έκφρασης, ορθογραφία, ρυθμός).

Ενότητα 3η:

Σπουδή στη σημειογραφία του Πέτρου Πελοποννησίου.
(Εισαγωγή-γνωριμία με την παλαιά σημειογραφία της Βυζαντινής μουσικής, στάδια εξέλιξης της σημειογραφίας, η συνεισφορά του Πέτρου στην εξέλιξη της σημειογραφίας, μελέτη των μελωδημάτων και των θέσεων στη γραφή του Πέτρου Λαμπαδαρίου, εισαγωγική προσέγγιση στο ζήτημα της εξήγησης της σημειογραφίας.)

Ενότητα 4η

Συστηματική μελέτη του στιχηραρικού και ειρμολογικού είδους μελοποιίας.
(Ιστορική πορεία-μελοποιητικοί σταθμοί στη παράδοση του κάθε είδους μελοποιίας συγκριτική μελέτη των θέσεων μεταξύ των 2 ειδών, διδασκαλία στη τέχνη της μελοποίησης.

Ενότητα 5η
 
Σπουδή στο καλοφωνικό ειρμολόγιο-ασκήσεις καλοφωνίας. 

 
Ενότητα 6η:
Σπουδή στο Δοξαστάριο Ιακώβου του Πρωτοψάλτου.
 
(Μορφολογική μελέτη, ανάλυση των θέσεων, ψαλμώδηση ιδιομέλων)

 
Οργάνωση - Διδασκαλία

Δημήτριος Γαλάνης - Κυριάκος Τζουραμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.