Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Οδοιπορικό στη Βυζαντινή Νάξο (κθ’) Η ερειπιώδης βασιλική του Αγίου Στεφάνου στα Αγγίδια! Της Αρχαιολόγου Ειρήνης Βασιλάκη

«Η ερειπιώδης βασιλική του Αγίου Στεφάνου στα Αγγίδια »

Ειρήνης Βασιλάκη
Αρχαιολόγου
 



Εικ. 1 Άποψη του Ναού ανατολικά
Ανάμεσα στη Χώρα και τα Αγγίδια, αριστερά του κεντρικού δρόμου και πάνω σε ένα λοφίσκο, βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας που κατά την παράδοση ήταν αφιερωμένη στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο (εικ. 1 Άποψη του ναού ανατολικά). Την παλαιοχριστιανική περίοδο (6ος αιώνας) είχε μεγάλες διαστάσεις (13 x 25 μέτρα περίπου). Ήταν τρίκλιτη βασιλική και είχε πέντε κίονες σε κάθε κλίτος. Οι κίονες ήταν μέλη αρχαιότερων κτισμάτων σε δεύτερη χρήση εδώ (εικ. 2 Αρχαίοι κίονες σε δεύτερη χρήση). Στα ανατολικά είχε μια μεγάλη κεντρική αψίδα. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους ο ναός περιορίστηκε αρκετά σε διαστάσεις. Παρέμεινε τρίκλιτος, αλλά αντί για μία μεγάλη αψίδα τώρα απέκτησε τρεις μικρότερες (εικ. 3 Διατηρούμενες ανατολικά τόσο η μεγάλη παλαιότερη αψίδα όσο και οι τρεις μικρότερες). Την περίοδο της Ενετοκρατίας σμικρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Αυτή ήταν και η τελευταία περίοδος μεταβολών της εκκλησίας. Ο χώρος δυτικά του ναού χρησιμοποιήθηκε για ταφές (εικ. 4 Ο χώρος δυτικά του ναού όπου γίνονταν οι ταφές). Οι τάφοι λαξεύονταν στο μαλακό βράχο και καλύπτονταν με πλάκες. Στο χώρο αυτό ετάφη και ο δούκας της Νάξου Νικόλαος Καρτσέρι, που δολοφονήθηκε το 14ο μ.Χ. αιώνα από τον άρχοντα της Μήλου Φραγκίσκο Κρίσπο κατά τη διάρκεια κυνηγιού στην κοιλάδα των Μελάνων. Ο δολοφόνος σφετερίστηκε την εξουσία του Καρτσέρι και το Δουκάτο πέρασε στα χέρια των Κρίσπων. Την περίοδο αυτή κτίστηκε και η καθολικού δόγματος εκκλησία του Ευαγγελισμού που βρίσκεται σε κοντινή θέση («Φραρώ») (εικ. 5 Η καθολικού δόγματος εκκλησία του Ευαγγελισμού). 

Εικ. 2
Εικ. 3
 
Εικ. 4

Σε μικρή απόσταση στα βόρεια του ναού του Αγίου Στεφάνου έχει εντοπιστεί τμήμα του αρχαίου υδραγωγείου που έφερνε νερό στην πόλη της Νάξου από τις πηγές του Φλεριού των Μελάνων. Το υδραγωγείο αυτό δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και στην πρώτη φάση λειτουργίας του είχε τη μορφή πηλοσωλήνων. Εδώ διατηρήθηκε σε κακή κατάσταση τμήμα της ρωμαϊκής φάσης, κατά τη οποία οι πηλοσωλήνες αντικαταστάθηκαν από κτιστή αύλακα (εικ. 6 Τμήμα του υδραγωγείου στα βόρεια του ναού). 
 
Εικ. 5

Εικ. 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο Ιστολογίου

Οι απόψεις που εκφράζονται, απηχούν την προσωπική γνώμη του εκάστοτε γράφοντος.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλια που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση για να αποφευχθούν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς διότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.

Ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμο ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.